Съвети за оптимална работа на автоклиматика
 • 1558
 • 0

Съвети за оптимална работа на автоклиматика

 • Преди стартиране  на климатика премахнете акумулираната топлина от купето, като отворите прозорците или шибидаха.
 • При запотяване на стъклата при влажно време, стартираите климатика задаите висока температура и увеличете силата на вентилатора.
 • При високо запрашени участъци или при наличието на високи нива на изгорели газове (примерно тунел) използваите рециркулацията на вътревшния въздух.
 • Подменяите редовно филтъра на купето. Тои пречиства въздуха които дишате, а когато се задръсти намалява струята на въздушния поток, оттам намалява охлаждането на регулатора на вентилатора и втория дефектира.
 • Преди гасене на двигателя препоръчвам спирането на компресора на климатика при включен вентилатор за намаляване на влагата около изпарителя, при което се намалява шанса от завъждане на гъбички и бактерии по въздуховодите.
 • При зимни условия включваите климатика поне веднъж седмично. Заедно с фреона циркулира и масло. При работа това масло достига до всички о- пръстени и не им позволява да се свиват. Поради не използването на климатика зимата води до по голямо изпускане на фреон.
 • Почиствайте кондензатора (предния радиатор). Солите които се полепват при третиране на пътищата при зимни условия водят до разяждане на самия радиатор и изпускането на фреон и  масло.

            Защо се налага дозареждане на климатика?

За разлика от домашните климатици и хладилници, автоклиматиците са съставени от множество меки връзки заради силните вибрации и усукването на двигателя и купето. Връзките между различните елементи на климатика сa  чрез о-пръстени. С течение на времето молекулите на фреона преминават между молекулите на о-пръстените особено зимата като се свиват от ниските температури.

        Каква е процедуратa по обслужване на климатика?

Всяка климатична система работи с точно определено количество фреон. При изправна климатична с течение на времето е нормално да изтече малко количество фреон което води до намаляването на КПД на климатичната система. Отделно при редуването на топло и студено се натрупва някакво количество влага. Тази влага се поема от филтър дехидратора, който има определен капацитет и се налага принудително изкарване на влагата  в противен случаи дефектират компонентите на климатичната система. При разхерметизиране на системата поради смяна на компонент на климатичната система например компресор, кондензатор или изпарител задължително подменяите филтър дехидратора!

        Обслужване на климатика:

 • изтегля се фреона и маслото от системата, като се претегля и се преценява колко е загубата.
 • Вакуумиране на системата . В системата се създава вакуум с абсолютно налягане около 1 mbar с помощта на двустъпална вакуум помпа. При това ниско налягане температурата на изпарение на влагата е на около 3-4 ̊ С . Настъпва кипене и вакуум помпата постепенно изважда влагата от системата.
 • Вакуум тест. След вакуумиране на системата, съответно след спиране на вакуум помпата се изчаква определено време, като се наблюдава в системата дали се покачва налягането т.е дали е херметизирана. При положение, че системата не държи вакуум изтичането е много сериозно и се преминава към надуване с Азот и локализиране на мястото на теча. Ако вакуум теста премине успешно се приема че системата е херметизирана или с малки течове, като се преценява на базата на  количеството изтеглен фреон дали има минимални течове или по големи такива.
 • зареждане на масло +10 милилитра от стойността на източеното такова , зареждане на UV фосфоризиращ оцветител и естествено фреон, като количеството му се определя от база данни за марката и модела автомобил предоставени от производителя.
 • стартира се системата сравняват се високото и ниското налягане в системата, измерва се температурата на струята в купето и се оглежда за течове по системата с помощта на UV лампа филтриращи очила и фреон-детектор.

LEAVE A COMMENT

You comment will be published within 24 hours.

© Copyright 2018