Как работи ABS-а
  • 2321
  • 0

Как работи ABS-а

                  Антиблокираща спирачна система (ABS)

Странно е, но много пътнотранспортни произшествия се дължат на високата ефективност на спирачната система на автомобила. Причината за това е, че аварийно спиране може да доведе до пълното блокиране на колелата.В резултат на прекратяването на въртенето (блокиране) колелата губят контакт с пътя, автомобила вече не реагира на завъртането на волана на автомобила с блоирали колела намалява значително по бавно! За да се избегне блокиране на колелата и поднасяне, опитните шофьори периодично отпускат и натискат спирачния педал. Електронно управление на противоблокиращата системата  (ABS) позволява да се постигне много по-добро спиране при извънредни ситуации. Основната цел на системата е да се осигури възможно най-доброто сцепление на пътя от колелата, за  се предотврати блокиране до пълното спиране на превозното средство. Управляемост трябва да се поддържа при всякакви пътни условия. Това е много трудна задача, тъй като е необходимо да се вземат предвид много фактори: състоянието на пътната настилка, скоростта на превозното средство, стойността на отрицателното ускорение на всяко колело и състоянието на окачването!

Устройство и принцип на действие.

Антиблокиращата спирачна се състои от три основни елемента: електронен блок за управление, хидромодулатор и сензори за скорост на колелата.

           Сензори за скорост на колелата: основно тези сензори са на принципа на електромагнитната индукция.Утроиството му се състои от намотка навита на магнитна сърцевина. В главината на колелото или на външното каре е фиксиран зъбен венец (гривна). Сензорът се монтира на определено място на шенкела.  Когато колелото се върти и съответно зъбите на гривната се движат спрямо магнитопровода на сензора  се променя магнитния поток в активната зона на сензора, в резултат на това в намотката се индуцира променлив ток. Честотата на този променлив ток е правопропорционален на ъгловата скорост на въртенето на колелото. Така полученият сигнал се предава чрез проводник до електронния блок за управление.

          Електронен блок за управление: получава и обработва сигнала от сензорите на колелата, като следи скоростта на превозното средство, сравнява сигналите от сензорите, изчислява действителното положително и отрицателно ускорение на всяко колело. Според предварително програмиране в паметта контролното устройство изчислява най доброто условие за спиране на пътя, изчислява максималното спирачно усилие при което  може да се загуби сцепление и да започне блокиране на колелата. Въз основа на тези изчисления електронния блок изпраща команда до хидромодулатора за намаляване или поддържане на спирачното усилие за всяко колело по отделно.Освен това, електронния блок има диагностична функция на всички компоненти поотделно.Ако се открие неизправност в паметта на ABS се записва съответен код за грешка и системата се изключва до отстраняване на неизправността.

       Хидромодулатор  в хидравлияния блок най-често са интегрирани по два електомагнитни клапана за колело. Нормално отворен входящ клапан (първи) и нормално затворен изходящ клапан (втори). При нормално работно налягане (без блокиране колела) спирачната течност преминава свободно от главния спирачен цилиндър към буталото на спирачния апарат, в този случаи ABS-а не влияе на спирачната система. При рязко спиране (с тенденция за блокиране на колелата) Електронния блок подава сигнал към двата електромагнитни клапана едновременно и те сработват. Първия клапан се затваря и разделя главния спирачен цилиндър от буталота на спирачния апарат, а втория  отваря (разтоварва) спирачната линия на колелото към резервоара на спирачната течност, когато опасносността от блокиране изчезне Блока за управление затваря изходящия клапан тогава налягането към спирачния апарат е намалено и колелото набира обороти отново, тогава блока за управление спира сигнала към първия клапан (нормално отворен) и отново съединява главния спирачен цилиндър със спирачния апарат. С това спира цикъла на работа на ABS-a. Ако колелото отново има тенденция към блокиране започва следващия цикъл на работа. Честотата на работа на системата  е 4-17 цикъла в секунда. Шофьора възприема работата на ABS-a под формата на периодични шокове върху педала на спирачката за толкова дълго, колкото заплахата от блокиране на колелото продължава или до пълно спиране.

LEAVE A COMMENT

You comment will be published within 24 hours.

© Copyright 2018